divendres, 6 de juliol del 2012

6/7/2012 - SESSIÓ INFORMATIVA

Avui ens hem reunit a les set de la tarda al Local Social disset persones, amb la presència de representants de les entitats GESS i SSOM, de l'ADF i del VAMMA, de la Regidoria de Cultura i de voluntaris interessats en el projecte.

En Joaquim Bou Illa, autor del llibre "Molrà el gra. Els molins a la Baixa Tordera", ens ha fet una explicació de la informació que va aconseguir mentre editava el seu llibre.  No hi ha dubte que el Molí era fariner, i hi ha d'haver una bassa abans del Molí, que seria interessant recuperar mitjançant ajudes, si cal. 

Se sap que l'any 1350 ja hi era perquè s'esmenta en la concessió per la venda d'uns olivers.  Dels testimonis de generacions anteriors es dedueix que el molí devia deixar de funcionar entre 1820 i 1840 aproximadament.

Al costat del Molí hi havia la Taverna, on la gent feia temps mentre esperava el seu torn per moldre. Hi ha dues arcades de pedra molt ben treballada però l'arcada principal, possiblement derruïda per alguna rierada, sembla reconstruïda més tard i amb menys qualitat.  El molí i la taverna eren el centre neuràlgic de les cases que conformaven el poble d'aquell temps.

Ens explica l'esquema d'un molí, amb les moles per sota de les quals passava l'aigua. El rodet era de fusta de roure, encara que més tard es van fer de llautó.  Si hi havia una mola, era un "molinot", amb dues moles ja era un molí.

El moliner posava el gra a la samal i introduïa el seu braç a dintre. Tot el gra que li queda a dins la màniga era pel moliner, d'aquí l'expressió de "tenir la màniga ampla", quant més ampla, més gra hi cabia.

Ens recomana que el primer pas sigui l'estassada i neteja de l'entorn.  Per això, cal portar vestimenta adequada, pantaló i màniga llarga, calçat que protegeixi com botes, guants de jardiner i algun estri per desbrossar (tisores de podar, dall...)

Demà a les sis de la tarda ens trobarem al Molí per fer una primera apreciació dels treballs a fer, realitzar un reportatge fotogràfic ampli abans de començar l'actuació i distribuir els grups de treball.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada