divendres, 17 d’agost del 2012

PROJECTE DE CATPATRIMONI SOBRE EL MOLÍ FARINER

L'any 2008, l'empresa CATPATRIMONI va redactar un projecte d'intervenció, de restauració i conservació del Molí Fariner d'en Jordà, del qual només es va dur a terme una primera fase de neteja i desbrossament.

Des de Cultura ens han fet arribar aquest projecte del qual extraurem les referències històriques i constructives del molí que ens poden interessar (en cursiva).

Segons els antecedents històrics de l'estudi, "les restes d'aquest molí fariner que data de finals del segle XVII i principi dels XVIII  ... prenia l'aigua de la riera de Santa Susanna i del qual es conserven importants restes arquitectòniques i arquiològiques, per bé que s'han conservat poques dades documentals."

"Les restes arquitectòniques del que va ser el Molí Fariner d'en Jordà les trobem a banda i banda de la riera de Santa Susanna. En el marge dret, entre la densa vegetació s'observen paraments de mur corresponents segurament a una masia relacionada amb el molí. D'un marge a l'altre hi ha construït el monumental aqüeducte que del marge dret a l'esquerra conduïa l'aigua d'una sèquia fins al molí. L'aqüeducte és l'element arquitectònic més important i d'un gran valor patrimonial i històric.

Té tres ulls que salven el desnivell de la riera i suporten encara el canal per on circulava l'aigua del molí. Observem a simple vista que l'aqüeducte, tal i com ens ha arribat, ha sofert almenys una important modificació. El tercer ull de dret a esquerra i el més gran, va ser refet segurament a l'ensorrar-se part de l'aqüeducte, en una cronologia que ens aproparia, probablement al segle XVIII.

La primera obra, els altres dos ulls, ens porta a la baixa edat mitjana, sense ara per ara poder donar una cronologia més exacte. -Recordem que hem trobat referències del molí l'any 1350-.

Al costat esquerra es conserva bona part del que va ser pròpiament el Molí d'en Jordà, on hi hauria construït el cacao o pou de pressió, la roda hidràulica, l'eix, les moles i la tramjja del cereal.

Davant de l'estat actual de conservació i emboscament no podem identificar concretament aquest emplaçament. A tocar, paret per paret, s'ha conservat bona part de la casa del molí, probablement una casa dels segles XVII-XVIII, per la seva tipologia i materials de construcció.

Tot el conjunt patrimonial està integrat en un espai natural d'important valor ecològic i paisatgístic.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada